Dit is seker net in Afrikaans wat geregte na familie kan
klink. Oom en tante sop is een van die geregte wat kom kuier in die herfs en
winter. Soos die dae korter en kouer raak word maaltye gekenmerk deur geregte
wat stadiger en langer tye in dik boom swart ysterpotte spandeer.
Bredies en soppe wat stadig op oop vlamme prut en wat die
kombuis vir ure vul met hul verleiende swaar reuke van speserye en kruie, laat
mens instinktief die soet hanepoot, muskadel of port in die kelder gaan haal.
Oom en tante sop soos ek verstaan is ‘n tradisionele gereg
uit die Overberg en met die weer wat beloftes van reën inhou besluit ek om ‘n
pot oom en tante sop te maak.
Oom en tante sop word gemaak van gebreekte wit mielies (of
soos ons hom ken kaboem mielies) en boontjies in gelyke hoeveelhede. Oom en tante hou van murg bene en ‘n
varksooltjie. Gee vir hom so ‘n lekker
kruie ruikertjie (bouquet garni) met sout en peper en jy wens dit is vir altyd
winter.
Saam met oom en tante het ek besluit om ‘n brood van
steengemaalde meel vanuit Heidelberg te maak so om sommer so in die omgewing te
bly kuier met my bestandele vir die gereg.
Brood van steengemaalde meel |
So sit ons toe op ‘n reënerige naweek en kuier om die
geelhout kombuistafel met oom en tante in ‘n kombuis wat ruik na vars gebakte
brood wat jou sommer na jou ma laat verlang.
Dit lyk heerlik!
ReplyDelete