Koeksisters is so tradisioneel aan Suid-Afrika en ek sal my
verstout om te se dat jy 50 meter in enige rigting in Suid-Afrikaanse dorpe kan
stap en jy sal in een vasloop. Soos met
enige dis of gebak in Suid-Afrika sal daar maar altyd debat oor die oorsprong
daarvan wees.
Ek het groot geraak met ons gevlegde gebak as koeksisters.
Die Maleise oliebol wat in stroop en soms klapper gedoop word is ‘n ‘koesister’
in die volksmond.
Al wat ek weet is dat ‘n koeksister se bak ‘n kuns is. Die
gevlegte deeg word in warm olie gebak en my ma het geglo hulle bak die beste op
‘n gas stoof. Waneer die hele pot vol koeksister dryf wat uitgepof en sissend
goudbruin raak, het my ma hulle uitgeskep in ‘n bak vol stroop wat oornag in
die yskas gestaan het. Die beste is om twee bakke stroop byderhand te hou. Een
in die yskas en een vir die vars koeksisters. Ruil die bakke gereeld om om te
verhoed dat die stroop warm raak.
Die stroop moes koud wees sodat die warm opgepofde
koeksister die stroop onmiddelik opsuig en ‘n krakerige dop vorm wat die stroop
binne hou.
Die stroop het kaneel, gemmer en suurlemoen skil in wat
hierdie lekkerny onweerstaanbaar maak.
Vroëer is gedroogde nartjieskil in die stroop gesit, iets wat
ek ‘n hele jaar voor sal moet wag om te probeer. Rumina by Ondersteun
Handelaars by die Soutriviermark gebruik nog steeds gedroogde nartjieskil in
haar stroop en sy glo die smaak is onoortrefbaar.
Eendag as ek groot is sal ek ook probeer koeksisters maak
met gedroogde nartjieskil wat ek self gedroog het. Tot dan geniet ek die gebak van die plaaslike
tuisnywerheid met ‘n pot koffie gemaak met Deluxe Coffee Works se heerlike
koffie.
Waneer ek in die krakerige koeksister byt en die stroop loop
soet in my keel af, dan kom lê die geluk warm in my binneste. Die
reuk van die vars swart koffie wasem in
my neus voor ek die heerlike bitter drink sodat dit die soet van die koeksister
in my mond ontmoet en hulle saam ‘n riel in my keel af dans.
Koeksuster, koeksister of koesister wat maak dit saak, al
wat ek weet dit val soos heuning op die tong.
As ek net nou aan daai tafel kon sit dan dans ek sommer self die riel. Pragtig dankie.
ReplyDeleteDaar is nie veel wat kan kers hou met plattelandse koeksisters nie. Lek sommer my lippe!
ReplyDeleteEk stem volkome saam Cheryl.
Delete